Naar The Gambia

2 maart t/m 9 maart in Gambia geweest

Deze reis zijn er geen nieuwe projecten of incidentele projecten aan onze stichting toegevoegd. Niet dat er geen hulp nodig is, dat is zeker niet zo. Elke hulp in welke vorm dan ook is daar zeer welkom. Helaas zijn we genoodzaakt tot september te wachten met het aangaan van nieuwe projecten of incidentele projecten.

Met de kinderen gaat het goed. niemand was er ziek en ze doen allemaal hun best op school. De gezinnen hebben we deze keer verwent met, voor ieder een zak rijst, olie, uien en nog enkele extra boodschappen zoals zeep, boter en mayonaise. Vooral ook de uien werden dankbaar in ontvangt genomen. Later hoorde we dat 4 uien al 10 dalassie kost. naast een klein stukje vlees of vis en de rijst, zijn uien een dagelijks bestanddeel in de maaltijden die er worden gekookt.

De vissers maken het ook goed. Ze hebben hun vaste stek verlaten in het gebied rond Kotu, Kololi en Bijilo en zijn op dit moment in het zuiden van Gambia, in het plaatsje Kantong. De visvangst was daar iets beter. De boot is nog steeds in een goed staat. We zijn die persoonlijk gaan inspecteren.

De Familie Loum is verhuis en wonen in het plaatsje Brikama. Het huis waar ze nu wonen is ruimer en de onkosten om te wonen zijn veel lager.

Op bezoek geweest bij een oude vrouw die in een zandstenen huisje woont. Door de regen van afgelopen jaar zijn er stukken muur naar beneden gekomen en staat het huisje op instorten. Het vrouwtje had geen geld om de muren met cement te laten stucen, daardoor kreeg de regen grip op de muren en spoelde de stenen, gemaakt van gewoon zand, weg. De vloer was van zand en haar bed was een matras op de grond. verder had ze een paar potjes en pannetjes in haar kamer staan. Erg triest om te zien hoe een vrouw op die leeftijd moet overleven, wonend in een krot van een huisje dat na het volgend regenseizoen misschien wel helemaal is weggespoeld.

Dan is er een baby geboren in de familie van Tijan Joof. Een zus is in het Royal Victoria Ziekenhuis in Banjul Op 7 maart 2011 om 21uur bevallen van baby Binta. het meisje was 1 maand te vroeg geboren maar maakte een gezonde indruk. De omstandigheden waarin de bevalling plaats vond was zeer primitief en de regels van hygiëne waren ver weg. Ondanks dat de moeder al enkel dagen bloed verloor en tijdens de bevalling ook veel  bloed had verloren was ze de volgende dag al weer met de baby thuis op de compound. Het zien van het Ziekenhuis en de omstandigheden rond de bevalling is een reden te meer om zeker dankbaar te zijn voor het zorgstelsel dat we hier in Nederland hebben.

Plaats een reactie