Omar L. Dibba

In sponsoring 2008

Oktober 2020: Omar is net als alle kinderen in The Gambia vanaf maart thuis van school in verband met de wereldwijde Corona uitbraak. Onze hulp Ida heeft hem bezocht. Het gaat goed met hem.  Omar krijgt de kans om een praktijk scholing van automonteur te gaan volgen. Hij is meer het type jongen die beter iets met zijn handen kan gaan doen.  19 december moet hij op interview komen en daarna weet hij of hij is aangenomen.

Oktober 2019: De resultaten van Omar vallen wederom tegen. We weten niet goed of het komt omdat hij het een vreselijke school vond of dat hij een laconieke houding heeft aan genomen. Wij hebben even geen vertrouwen meer in Omar zijn inzet. Zijn moeder vraagt ons om heb nog één kans te geven op een andere school.  We doen dit onder voorwaarde dat we maar een termijn betalen. Zo moet hij zich eerst bewijzen voordat hij verder mag. Verprutst Omar dit dan zullen we hem toch moeten gaan uitsluiten van sponsoring,

oktober 2018: Omar had teleurstellende schoolresultaten. We hebben een ernstig gesprek met hem gehad. Zijn inbreng, hij kon het leersysteem van de nieuwe school niet zo goed volgen. Jammer, erg jammer. In overleg met zijn moeder gaat hij nu naar een islamitische school waar we alleen maar de schoolbenodigdheden moeten betalen. Zijn moeder heeft er voor moeten smeken of hij daar toch alstublieft kon worden toe gelaten. We wachten en hopen dat deze school wel meer zijn niveau is. We hopen dat hij in ieder geval weer behoorlijke schoolresultaten kan laten zien volgend jaar.

oktober 2017: Omar heeft de Upper Seine School goed afgesloten. Hij gaat nu naar het voortgezet onderwijs, naar de Appeltree school in kotu. Deze school is duurder maar hij hoeft daar maar twee jaar naar toe in plaats van 3 jaar. Dit compenseert het totaal bedrag. Dit jaar moet hij zijn boeken aanschaffen die voor twee jaar zijn. Om kosten te besparen heeft hij tweedehands boeken gekocht van schoolkinderen die al van school zijn.

oktober 2016: Omar begint een hele kerel te worden. Op school gaat alles naar wens. Hij mag en kan nog best iets betere punten halen. Dat zal ook wel moeten wat hij zit in het 9e jaar. Dan komt er een landelijk examen. Is dat goed afgerond dan kan hij een goede vervolg studie gaan kiezen. Dit hebben we ook besproken met hem. Toch zijn we over het algemeen erg tevreden over hem. Hij heeft een open karakter en dat is een pluspunt.

oktober 2015: Omar heeft een goed rapport en ziet er ook goed uit. Zijn moeder verteld wel dat hij toch nog regelmatig last heeft van hoofdpijnen. Ze maakt zich daar zorgen over. Omar begint een hele vent te worden met zijn leeftijd van bijna dertien jaar. Omar zit nu in klas 8 en gaat volgend jaar naar klas 9 wat het laatste jaar van het lager onderwijs is.

september 2014: Omar is weer helemaal fit! In maart van dit jaar had hij veel last van hoofdpijnen. Door een simpel testje kwamen we er achter dat hij waarschijnlijk een voorhoofdholte ontsteking had. Advies: neus-holtes spoelen met zoutwater oplossing. Omar is weer zo fit als een hoentje. Zijn rapport heeft daar natuurlijk ook een beetje onder te lijden gehad maar het ziet er niet verontrustend uit. We weten ook dat zijn moeder haar kinderen goed in de gaten houd en aan alle kanten stimuleert. Vaak horen we het haar zeggen, “nu is alleen school belangrijk”! Ze vond zelf voetballen verspilling van tijd! We hebben haar uitgelegd dat het voor jongens wel heel belangrijk en goed is om hun energie daar in kwijt te kunnen.

oktober 2013: Omar is nog steeds een rustig kind. Zijn moeder Filly zorgt ervoor dat hij er keurig verzorgd uit ziet als hij naar school moet. Ook verteld ze dat ze zich altijd zorgen over hem maakt omdat hij voor zijn leeftijd erg klein is. Maar Omar maakt op ons een gezonder actieve indruk. Zijn schoolrapport is stukke beter dan vorig jaar. Helaas krijgt hij nog steeds pas op het eind van het jaar zijn resultaten mee naar huis.Omar gaat naar groep zes.

Omar, helemaal trots op zijn nieuwe ketting en zonnebril

September 2012: Omar is nu vier jaar in sponsoring en heeft elk jaar een goed rapport. Als ik dit jaar zijn rapport bekijk schrik ik enorm. Hij heeft alleen maar onvoldoendes, alleen voor Engels heeft hij een ruime voldoende. Ik ken Omar als een oprecht en fijn kind en ben dan ook erg verbaast als ik zijn rapport zie. Hij legt uit dat hij op school, door zijn leraar geslagen werd. Omdat Omar maar één rapport krijgt op het eind van het jaar wist zijn moeder het hele jaar van niets. Omar durfde thuis niets te vertellen. Ik hoor van moeder Dibba welke consternatie dit te weeg had gebracht. Ze was direct naar school gegaan en had in eerste instantie er niet teveel stampij over willen maken, dit omdat de leerkracht zijn baan kon verliezen en dat wilde ze ook niet op haar geweten hebben. Al bij al is de leerkracht later toch nog ontslagen i.v.m. het slaan van de kinderen.

Samen met moeder Dibba ben ik naar school gegaan om uitleg te vragen. Daar kreeg ik hetzelfde verhaal te horen met excuus voor het gedrag van de leerkracht. Volgend jaar maart mogen we op school de tussentijdse resultaten komen bekijken van Omar. Dit omdat hij net tussen het invoeren van het drie termijnen rapport invalt. Ze zijn daar afgelopen jaar in groep een en zes mee begonnen.

Omar gaat wel gewoon over naar groep 5. We hopen dat hij niet teveel schade heeft opgelopen van het afgelopen jaar.

Omar met zijn gekregen schooltas.

September 2011: Omar zit in leerjaar 4 van de Seino lower basic school in Kololi. Omar is nog steeds een rustig en vriendelijk kind. Hij is de oogappel van zijn moeder Filly. Keer op keer verteld ze me het verhaal van zijn geboorte. Hoe klein hij was met zijn geboorte en hoe ze hem ver weg hield van iedereen, bang dat hij ziek zou worden. Ze verteld daarbij steeds hoeveel ze van zijn vader heeft gehouden en hoeveel pijn het deed toen hij overleed, nog voor de geboorte van Omar. Ze heeft na zijn overlijden de opvoeding van haar 7 kinderen alleen op zich genomen. Omar is haar jongste zoon, ze wil dat hij een goede scholing krijgt zodat zijn toekomst er beter uitziet dan haar leven.

Omar Filly en Binta

September 2008: start sponsoring: Omar is het 7e kind in het gezin Dibba. Zijn zusje Mariama, die het syndroom van Down heeft, is het jongste kind. Ook heeft de familie nog een neefje opgenomen in het gezin. Omar zelf is een zacht manneke en heel goed zijn best doet op school. Hij heeft de wens om dokter te worden! Om zijn droom uit te laten komen krijgt hij de volledige steun van heel zijn familie. Vooral oudste zus Fatoumata stimuleert hem op alle gebieden. Omar is in onze sponsoring gekomen in 2008 door aanbeveling van het hoofd van de Seino school in Kololi.

2008: Omar L. Dibba

Helaas doordat de website is gecrasht zijn er geen gegevens meer van de eerste twee jaren dat Omar in sponsoring is.

 

Plaats een reactie